Mint az “Igaz vadász 10 parancsolata”

2020.05.24.


Ha a vadfotózásnak lenne valamiféle megfogalmazott egységes “parancsolata” , az nem sokban különbözne az igaz vadászétól. Szinte az összes pontot magáénak vallhatja az a vadfotós, aki igazán szívvel, lélekkel járja az erdőt, a vadont, hogy minél jobban megismerje, minél jobban együtt tudjon élni vele és az ott élő állatokkal, élőlényekkel. Ránk azért is vonatkozhatnak eme pontok, hisz elég sokan vadászemberek is csapatunk tagjai. Mi is az a 10 parancsolat? No lássuk…

1. Ismerd meg, és óvd a természetet, mely nemcsak életünk kerete, de a sokszínű földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának előfeltétele.

2. Szeresd és tiszteld az élet minden formáját – ismerd el és tedd életed vezérlő csillagává a vadon élő állatok méltóságának elvét.

3. A vadász nem válhat gyilkossá. A vadász a vadon élő, vadászható állatok “kertésze”, akinek a kezében a puska nem gyilkos fegyver, hanem szerszám, amellyel megakadályozza a túlszaporodást, eltávolítja az adott állományba nem illő egyedeket és amellyel birtokba veszi az “érett gyümölcsöket”.

4. A vadászat nemcsak szenvedély, sport és gazdasági ágazat, hanem szakma, sőt tudomány is, az igaz vadász élete éppen ezért folyamatos ismeretgyűjtés és tanulás.

5. Adj esélyt a vadnak! A vad nem ellenséged, a vadászat nem háború. A legmodernebb technikai eszközök alkalmazása bérgyilkossá zülleszt.

6. Tanúsíts önmérsékletet! A vadászat élménygazdagsága és szépsége nem az elejtett vadak mennyiségétől függ.

7. A biztonság mindennél előbbre való. Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni!

8. A vad halála ünnep és gyász. Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet, ismerd meg és ápold a vadászat nemes kulturális hagyományait.

9. Magánemberként is éld az igaz vadászok életét: légy mértéktartó és fegyelmezett. Ne adj okot arra, hogy a vadászellenes érzelmek felerősödjenek.

10. Minden állat és természetbarátot, a természet és környezetvédelem minden hivatásos és önkéntes munkatársát tekintsd szövetségesednek. Tiszteld — és ha lehet, segítsd is — a vadászterületeden gazdálkodók munkáját.

Sakáltanya

Fehér aranysakál kölyök Igazi különlegességnek számít, pár észlelésről lehet csak olvasni a neten... A mostani helyszín: Belső-Somogy. Egyik...